Ciasto ze śliwkami – klasyczny przepis na jesienne wypieki

Jesień to pora roku, która obfituje w pyszne owoce, a jednym z nich są soczyste i słodkie śliwki. To właśnie z nich powstaje jeden z najbardziej klasycznych i lubianych wypieków – ciasto ze śliwkami. Aromat cynamonu i wanilii w połączeniu z kwaskowatymi owocami tworzy niezapomniane połączenie smaków, które rozgrzewa w chłodne dni.

Przepis na ciasto ze śliwkami

Ciasto ze śliwkami to prawdziwy klasyk jesiennych wypieków. Aromatyczne, soczyste i pyszne – takie właśnie jest ciasto z tymi owocami. Jego przygotowanie nie jest skomplikowane, a efekt zachwyci każdego miłośnika słodkości. Oto sprawdzony przepis na tradycyjne ciasto ze śliwkami, które z pewnością przypadnie ci do gustu.

Jeśli chcesz wypróbować różne warianty tego deseru, zobacz sprawdzony przepis od WINIARY: https://www.winiary.pl/przepisy/ciasto-ze-sliwkami/.

Składniki na ciasto ze śliwkami

Aby przygotować ten jesienny przysmak, potrzebne będą następujące składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej typ 500;
  • 1 szklanka drobnego cukru do wypieków;
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia;
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej;
  • 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu;
  • 1/4 łyżeczki soli;
  • 3/4 szklanki masła, roztopionego i ostudzonego;
  • 2 duże jajka;
  • 1 szklanka gęstej kwaśnej śmietany 18%;
  • 1 łyżeczka ekstraktu z prawdziwej wanilii;
  • 500 g dojrzałych śliwek, wypestkowanych i pokrojonych w ćwiartki.

Przygotowanie ciasta

Najpierw należy przesiać do dużej miski mąkę, dodać cukier, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, cynamon i sól. Wymieszać suche składniki, aby się równomiernie połączyły. W drugiej misce roztrzepać jajka z kwaśną śmietaną, ekstraktem waniliowym i roztopionym masłem. Powstałą masę wlać do suchych składników i delikatnie wymieszać łyżką, tylko do uzyskania jednolitej konsystencji. Ważne, aby nie mieszać zbyt długo, gdyż ciasto może stać się zbite i gumowate po upieczeniu.

Przygotowane ciasto przełożyć do formy o średnicy 24 cm, wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą lub mąką. Na wierzchu ułożyć ćwiartki śliwek, lekko je wciskając. Układaj śliwki skórką do dołu, dzięki temu nie zapadną się w ciasto podczas pieczenia. Posypać obficie cukrem (można dodać Cukier wanilinowy WINIARY, wtedy ciasto będzie słodsze) i cynamonem, aby utworzyły chrupiącą skorupkę podczas pieczenia.

Pieczenie ciasta ze śliwkami

Formę z ciastem wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piec przez około 50-60 minut. Ciasto jest gotowe, gdy wbity w nie patyczek będzie suchy. Należy jednak pamiętać, że każdy piekarnik piecze inaczej, dlatego zawsze warto sprawdzić swoje dzieło pod koniec podanego czasu pieczenia.

Jak podawać klasyczne ciasto ze śliwkami?

Upieczone ciasto pozostawić w formie do całkowitego ostygnięcia, a następnie wyjąć i pokroić na porcje. Doskonale smakuje posypane cukrem pudrem lub polane sosem waniliowym. Świetnie komponuje się także z kulką lodów śmietankowych lub waniliowych. To idealne ciasto na jesienny podwieczorek w gronie rodziny czy przyjaciół.

Wskazówki i porady

  • Jeśli nie masz świeżych śliwek, możesz wykorzystać śliwki mrożone lub z kompotu. Pamiętaj jednak, aby je dokładnie odsączyć z nadmiaru soku;
  • Ciasto ze śliwkami możesz wzbogacić, dodając do niego garść posiekanych orzechów włoskich, migdałów lub pestek słonecznika;
  • Zamiast cynamonu możesz użyć mielonego kardamonu lub imbiru, które również doskonale pasują do śliwek;
  • Ciasto najlepiej przechowywać w lodówce owinięte folią spożywczą przez maksymalnie 5 dni. Możesz je również zamrozić na później, pamiętając o szczelnym owinięciu go folią aluminiową.

Ciasto ze śliwkami to prawdziwy klasyk kuchni europejskiej, znany i lubiany w wielu krajach. W Polsce to po prostu ciasto ze śliwkami, ale w Niemczech nosi nazwę Pflaumenkuchen, a w Austrii – Zwetschgenkuchen. Każdy kraj ma swój własny, unikalny przepis na ten słodki przysmak.

Ciasto ze śliwkami to doskonały sposób na wykorzystanie tych soczystych owoców i przedłużenie ich smaku na dłużej. Wypróbuj nasz przepis i ciesz się pysznym, domowym ciastem o niepowtarzalnym aromacie. To prawdziwa uczta dla podniebienia i doskonały sposób na jesienną chandrę.

Tekst promocyjny



Zobacz także:
Photo of author

Waldemar

Dodaj komentarz